Posts tagged “Outdoor Portraiture

Faezah + Nabil E-day & Pre-Wedding

Client : Nur Faezah & Nabil.

Location : Melaka & Putrajaya

Photo by : Ikmal Noordin, Hisham Ali & Syafiq Saadon

A products from : ATF Pictures.





Fairol+Nadia (Resepsi)












A day before Ramadhan 2011

Shujie & Uthman telah mengajak aku join diorg 31 Julai 2011, sehari sebelum Ramadhan. Aku ambil kesempatan ni untuk join bersama sebab lps ni puasa, msti letih x larat nk shoot. Lokasi di Durian Tunggal, Melaka, Shujie telah membawa 2 anaknya Mie mie & Shamel sebagai subjek untuk hari tersebut. Berbekalkan camera & kit lens aku trus bergerak ke Durian Tunggal, menanti Uthman di Shell. Selepas itu kitorg bergerak terus ke warung Shujie. Dah kenyang makan roti tampal n nescafe tarik, kami pn teruskan pemburuan kira2 jam 9.00 pagi. Ini adalah beberapa hasil dari aku. Sekian…


Ain & Asrul (part 1)

Majlis pernikahan telah berlangsung pada 3 Jun 2011 di Masjid Putra, Putrajaya. Pasangan pengantin merupakan rakan sekerja di pejabat. Selamat pengantin baru dan semoga berbahagia.

Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul
Ain & Asrul


DIY Reflector

DIY reflector ialah reflector yang dibuat sendiri. Bahan-bahannya mudah, murah dan senang didapati di kedai. Bahan-bahannya ialah Polisterin mengikut saiz anda, aluminium foil (biasa digunakan untuk masakan) dan double-sided tape untuk melekatkan aluminium foil itu pada polisterin. Langkah pertama, potong polisterin ikut kesusaian anda. Kedua, lekatkan double-sided tape di sekeliling dan tengah permukaan polisterin yg anda telah potong itu….  Ketiga, lekatkan aluminium foil. Lekatkan foil tersebut  Hati-hati semasa melakukan proses ini kerana sebarang kedutan pada foil itu nanti akan meninggalkan kesan pada cahaya yang akan dipantulkan. Sebaik-baiknya, gunakanlah tuala kecil  “goodmorning” untuk mengelakkan kekedutan di permukaan aluminium foil tersebut.

Kos :

Polisterin                       :     RM 2.80

Aluminium foil              :     RM 4.80

Double-sided Tape      :    RM 2.40

Jumlah                          :   RM 10.00

Berikut adalah contoh gambar yang diambil menggunakan DIY Reflector :

Photographer : Ikmal H.
Edited : Ikmal H.
Talent : Nysa Hamid

Ikmal H. Noordin
Photographer
NurIndah Photography




Lyana’s Family Outdoor Potraiture

Kak Lyana ni salah sorg staf kt ofis aku… Bertugas sebagai pembantu khas kpd salah sorg bos di bahagian penting kt opis aku. Dh lame aku janji ngn die nk shoot die, tp masa tidak mengizinkan. So suatu hari jumaat tu, aku dpt rasakan yg esok (sabtu n ahad aku cuti) aku akan menjadi amat bosan. So aku pn berfesbuk ngn akak ni, nk shoot die, dlu die pnh wt modelling ms bujang2 dlu la.. ekekeke… Mase tu aku x terpikir lg idea ape yg aku nk wt, aku soh die ajak kwn die lg sorg yg merupakan kwn aku gak, keje pn kt opis yg same, tp malangnya kwn die tu xdpt nk join. So aku pn search kt google, mencari2 idea kt sane. Aku ternampak 1 gmbr ni mmg lawa. Dh lupe sape name photograher tu tp oversea punye photographer la… So aku pn kontek kak Yana ni ajak ank2 n husband die… Die pn ok je. Pada hari kejadian, aku agak nerves gak la… Dah la shoot sorg2… Ajak geng2 kt KL ni shoot skali tp diorg ade job lak… Aku pn ngn selambe la shoot…. Susah gak nk shoot kanak-kanak ni… Kite nk kne ikut mood n karenah die… Kalo tak, abis die menangis, gmbr langsung x jd… So byk la ilmu2 baru yg aku dpt blaja sendiri pada hari ittew… Enjoy gmbar2 ni ye… 😛

#1. One happy family

#2. Whisper

#3. Bubble form heaven

#4. Mom, I want to be in soccer team.

#5. Chasing the shadow

#6. Mind their own business

Ikmal H. Noordin
Photographer
NurIndah Photography